5 ulemper med lån uten sikkerhet

Å ta opp et lån uten sikkerhet kan være veldig fordelaktig dersom man trenger raske penger og ikke har muligheten til å stille med sikkerhet, samtidig som man kan bruke dette lånet på akkurat hva man vil. Derimot er det ikke alltid like rosenrødt som alt kan virke når man ser reklamene for slike lån, for det er naturligvis enkelte ulemper med å ta opp lån uten sikkerhet. Her ser vi på de fem største ulempene.

1. Renten kan være noe høy

Når du som kunde ikke stiller med sikkerhet, så ligger det meste av risikoen på bankens side. For å sikre seg mot misligholdte lån, så øker de renten slik at terskelen for å ta opp lån skal være noe høyere. Normalt ligger renten på et forbrukslån mellom 10-20 prosent, og for deg som har et boliglån på under 3 prosent, så vil dette virke skremmende høyt. Allikevel er det overkommelig dersom man ikke låner de alt for store summene i forhold til ens egen inntekt. For å se renten på nesten alle forbrukslån i Norge, kan du gå til Billigeforbrukslån.no.

2. Betalingsproblemer kan være vanskelig å håndtere

En stor utfordring når det kommer til forbrukslån, er at små betalingsproblemer kjapt vokser seg store. For når man allerede sliter med å betale avdrag og renter, så blir det garantert verre når man må betale straffegebyrer- og renter i tillegg. Derfor er det ekstremt viktig å følge nedbetalingsplanen man setter, slik at man unngår å havne i en økonomisk krise bare fordi man lånte litt penger.

3. Aldersgrensen er høy på enkelte lån

En annen ulempe er at mange banker har nokså høy aldersgrense på lånene sine. For eksempel så er 18 år en sjelden aldersgrense når det kommer til forbrukslån – de færreste banker tillater såpass unge søkere å ta opp lån. Derimot er en aldersgrense på 20 år noe mer vanlig, men mange banker opererer med aldersgrenser på både 21, 23 eller 25 år. Årsaken til dette er nok at de unge ofte er dårlige betalere, og derfor er det kanskje like greit at aldersgrensen er såpass høy som den er i mange banker.

4. Det kan være vanskelig å få innvilget søknaden

I de fleste banker foreligger det et krav om at man må ha en minimumsinntekt for å ta opp et lån uten sikkerhet, uavhengig av hvor mye man skal låne. Skal man for eksempel kun ha et lån på 10 000 kroner, så er man fortsatt nødt til å tjene minst 200 000 kroner (eksempel) for å ta opp lånet. Følgelig kan det være vanskelig for mange å ta opp et lån uten sikkerhet, ettersom mange av de som trenger slike lån kanskje ikke har så solid inntekt fra før av.

5. Ikke alle lån utbetales på dagen

Den siste ulempen, som kanskje er større for noen enn for andre, er at det er noe ventetid på forbrukslån. Mange banker er såpass moderne at de utbetaler lånene samme dag som man søker, men da er det sjeldent snakk om de store summene, og slettes ikke alle bankene gjør dette. Vanlig ventetid vil ellers være 2-3 dager, og om man trenger penger kjapt, så vil man trolig måtte ty til et kredittkort eller lignende i stedet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *